Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:08 Jó tudni!

Magas röpte

Az állatorvosi sürgősségi esetek között nem tartozik a ritkaságok közé egy-egy emeletről leesett állat. Az elváltozások súlyossága nincs egyenes arányban a magassággal. Gyakran az alacsonyabb magasságokból leesett állatok szenvednek súlyosabb sérüléseket. Ennek oka, hogy a levegőben való egyensúlyozás során a talpra érkezéshez megfelelő távolság és levegőben eltöltött idő kell. A magasabbról leesett állatoknál sok esetben a végtag fejsérülések dominálnak, az alacsonyabb magasságokból zuhanóknál gyakran súlyos mellkasi és hasi sérülések alakulnak ki következményként. A testtömeg nem befolyásoló tényező, hiszen a nehézségi gyorsulás értéke tömeg független, sőt a nagyobb testméret a légellenállás miatt kevésbé gyorsul fel. A talaj minősége viszont rendkívül fontos tényező a kialakuló sérülések tekintetében.

A kiesés okai sokfélék lehetnek, egy-egy elhibázott zsákmányállat, félelem (mennydörgés, petárda robaj) miatti menekülési reakció, más állattal történő játék kellemetlen végkifejlete. Az állatok mélységérzékelése kevésbé kifejlett, mint az emberé, ami a balesetek kialakulásában szerepet játszhat. Az elszenvedett elváltozások rendkívül változatosak, macskáknál gyakoriak a fejsérülések az állcsont szétválása és szájpadlás hasadék keletkezése, fogak törése, orrvérzés, agyrázkódás. A lábsérüléseknél szilánkos nyílt törések, ficamok, mélyre terjedő bőrsérülések alakulnak ki. A mellkas sérüléseknél tüdőzúzódás, tüdővérzés és mellkasi vérzés jelentkezhet súlyos nehezített légzéssel. A hasüregben a folyadékkal telt hasi szervek epehólyag-, húgyhólyag-repedés a következmény. A fent említett elváltozások bármelyike súlyos életveszélyes állapotot teremthet shockos állapot formájában. A legtöbb esetben sürgősségi betegellátás, shocktalanító kezelés, átfogó, alapos kiegészítő vizsgálatok (labor, röntgen ultrahang) és gyakran a gondos műtéti beavatkozás elengedhetetlen az élet megmentésére és a baleset előtti állapot helyreállítására.

376

Ezt olvasta már?

 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. nov. 05. 07:25 Állati hírek
  Egy kutya megmentette és szájában vitte az újszülött csecsemőt
  Szaúd-Arábia egyik kisebb településén a pöcegödörbe dobott újszülöttet egy kutya kimentette, majd a szájában elvitte egy családi ház kapujáig. (video)
 • 2015. máj. 29. 10:23 Állati hírek
  Végveszélyben az arktiszi emlősök
  Az Arktisz emlőseinek bizonytalanná vált helyzetéről  számolt be az a Conservation Biology folyóiratban publikált tanulmány, amely egy nemzetközi kutatócsoport felmérését összegzi. A vizsgálat megállapította, hogy a tengeri jégtakaró fokozatosan csökkent a kérdéses időszakban. A változások miatt leginkább a jegesmedvék veszélyeztetettek.
 • 2016. jún. 22. 10:42 Állati hírek
  FÜLES cica harca az életért
  FÜLES, a hajléktalanok pártfogásában élt cica története folytatódik. Egy áldozatos állatmentőnek, Budai Lászlónak köszönhetően egyre nagyobb a felgyógyulás esélye.
 • 2015. okt. 07. 07:19 Állati hírek
  Ciánnal öltek meg elefántokat két zimbabwei nemzeti parkban
  Ciánnal öltek meg 14 elefántot az agyarukért Zimbabwéban, ahol két éve több mint 200 elefánt esett méregkeverő vadorzók áldozatául.

Segítsünk rajtuk!