Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:08 Jó tudni!

Magas röpte

Az állatorvosi sürgősségi esetek között nem tartozik a ritkaságok közé egy-egy emeletről leesett állat. Az elváltozások súlyossága nincs egyenes arányban a magassággal. Gyakran az alacsonyabb magasságokból leesett állatok szenvednek súlyosabb sérüléseket. Ennek oka, hogy a levegőben való egyensúlyozás során a talpra érkezéshez megfelelő távolság és levegőben eltöltött idő kell. A magasabbról leesett állatoknál sok esetben a végtag fejsérülések dominálnak, az alacsonyabb magasságokból zuhanóknál gyakran súlyos mellkasi és hasi sérülések alakulnak ki következményként. A testtömeg nem befolyásoló tényező, hiszen a nehézségi gyorsulás értéke tömeg független, sőt a nagyobb testméret a légellenállás miatt kevésbé gyorsul fel. A talaj minősége viszont rendkívül fontos tényező a kialakuló sérülések tekintetében.

A kiesés okai sokfélék lehetnek, egy-egy elhibázott zsákmányállat, félelem (mennydörgés, petárda robaj) miatti menekülési reakció, más állattal történő játék kellemetlen végkifejlete. Az állatok mélységérzékelése kevésbé kifejlett, mint az emberé, ami a balesetek kialakulásában szerepet játszhat. Az elszenvedett elváltozások rendkívül változatosak, macskáknál gyakoriak a fejsérülések az állcsont szétválása és szájpadlás hasadék keletkezése, fogak törése, orrvérzés, agyrázkódás. A lábsérüléseknél szilánkos nyílt törések, ficamok, mélyre terjedő bőrsérülések alakulnak ki. A mellkas sérüléseknél tüdőzúzódás, tüdővérzés és mellkasi vérzés jelentkezhet súlyos nehezített légzéssel. A hasüregben a folyadékkal telt hasi szervek epehólyag-, húgyhólyag-repedés a következmény. A fent említett elváltozások bármelyike súlyos életveszélyes állapotot teremthet shockos állapot formájában. A legtöbb esetben sürgősségi betegellátás, shocktalanító kezelés, átfogó, alapos kiegészítő vizsgálatok (labor, röntgen ultrahang) és gyakran a gondos műtéti beavatkozás elengedhetetlen az élet megmentésére és a baleset előtti állapot helyreállítására.

289

Ezt olvasta már?

 • 2017. jún. 21. 10:33 Állati hírek
  Hol és milyen legyen a kutyánk háza?
  Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.
 • 2015. júl. 01. 07:10 VEL-VET hírek
  Eljött a szabadság ideje
  Több év után most fordul elő, hogy átmenetileg 10 napra, július 2-tól július 12-ig teljesen felhagyok a praxissal. Felismertem, hogy a kifogástalan, precíz magas színvonalú munkavégzéshez szükséges az időnkénti regeneráció, feltöltődés, nehogy kimerüléshez vezessen a munkamániás hajsza.
 • 2015. okt. 24. 09:11 Állati hírek
  Leállította forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát
  Egy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. (videó)
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2016. máj. 02. 22:22 VEL-VET hírek
  Rejtélyes út a gyógyulásig
  ZSÖMI tavaly december elején került a hozzánk. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett, állapota fokozatosan romlott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem…

Segítsünk rajtuk!