Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:10 Jó tudni!

Mérges macska

Megkezdődött a rágcsálóirtás, amelynek keretében csatornapartokon, vízátfolyók belsejében dobozolt rágcsálóirtószerek kerülnek kihelyezésre. Ennek következtében már vannak háziállat áldozatok, szerencsére nem elhullással végződőek. Leggyakrabban tenyészidőszakban kóborló kandúrok fedezik fel ezen csalétkeket és csillapítják vele napok óta tartó farkas éhségüket. Persze nem kivételek a kutyák sem, ha rátalálnak, szintén elfogyasztják őket. A két faj között a különbség, hogy amíg a macskák hosszabb idő alatt kisebb adagokat vesznek fel a méreganyagból, addig a kutyák bőségesen belakmároznak belőle. A tünetek is ennek megfelelően alakulnak ki, macskáknál fokozatosan több nap alatt, kutyáknál órák alatt létrejönnek. A szer véralvadási zavart okoz, károsítja a vérerek falát és enyhe májkárosító hatása is van. A vérerek átjárhatóságának fokozódása és a véralvadási folyamat zavara miatt az állat szervezetében kisebb-nagyobb, külső-belső vérzések alakulnak ki. Az állatok fokozatosan elgyengülnek, a szem kötőhártyája sápadttá, fehérré válik, az orrnyílásból, szájüregből, végbélnyílásból friss vér ürülhet, a bőr alatt is vérömlenyek alakulhatnak ki. A belső vérzések következtében nehezített légzés, a hasüreg térfogatának növekedése és a vérveszteség miatt idegrendszeri tünetek is létrejöhetnek (szédelgés, szemrezgés, görcsök stb.) A mérgezés tényének megállapítása a tünetek alapján és egyszerű vérvizsgálatokkal nem tartozik a nehézségek közé (vérzési és véralvadási idő). A kezelésre megvan a megfelelő ellenszer, K1 vitaminnal a méreganyag közömbösíthető. Természetesen egyéb gyógyszerek infúziók, kalcium, májtámogató gyógyszerek, antibiotikumok is szükségesek a sikeres gyógykezeléshez. Súlyos esetben a vérátömlesztés is alkalmazásra kerülhet. Ennél a betegségnél is az idő életet menthet!

329

Ezt olvasta már?

 • 2017. jún. 21. 10:33 Állati hírek
  Hol és milyen legyen a kutyánk háza?
  Az emberi szempontok szerint telepített kutyaház nem mindig áll összhangban a kutya igényeivel.
 • 2015. júl. 01. 07:10 VEL-VET hírek
  Eljött a szabadság ideje
  Több év után most fordul elő, hogy átmenetileg 10 napra, július 2-tól július 12-ig teljesen felhagyok a praxissal. Felismertem, hogy a kifogástalan, precíz magas színvonalú munkavégzéshez szükséges az időnkénti regeneráció, feltöltődés, nehogy kimerüléshez vezessen a munkamániás hajsza.
 • 2015. okt. 24. 09:11 Állati hírek
  Leállította forgalmat a motoros, hogy megmentsen egy kiscicát
  Egy forgalmas útkereszteződés forgatagában rekedt kiscicát mentett meg egy amerikai motoros, akinek a sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet. (videó)
 • 2015. aug. 06. 08:48 Állati hírek
  Ozzy, a kancsal macska
  Ozzy egy nyolcéves, Skóciában élő macska, aki teljesen átlagos attól eltekintve, hogy bandzsa szegény, pontosan fogalmazva szemtengelyferdülése van. A macska nem így született, még kiscica volt, amikor leesett egy ablakpárkányról
 • 2016. máj. 02. 22:22 VEL-VET hírek
  Rejtélyes út a gyógyulásig
  ZSÖMI tavaly december elején került a hozzánk. Éppen egy daganat műtéten esett át, ami után rosszul lett, állapota fokozatosan romlott. A műtét utáni állapot tüneteiből veseelégtelenségre lehetett számítani, később pedig ezt a feltételezést a laborvizsgálatok igazolták is. Az azonban nem…

Segítsünk rajtuk!