Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:10 Jó tudni!

Mérges macska

Megkezdődött a rágcsálóirtás, amelynek keretében csatornapartokon, vízátfolyók belsejében dobozolt rágcsálóirtószerek kerülnek kihelyezésre. Ennek következtében már vannak háziállat áldozatok, szerencsére nem elhullással végződőek. Leggyakrabban tenyészidőszakban kóborló kandúrok fedezik fel ezen csalétkeket és csillapítják vele napok óta tartó farkas éhségüket. Persze nem kivételek a kutyák sem, ha rátalálnak, szintén elfogyasztják őket. A két faj között a különbség, hogy amíg a macskák hosszabb idő alatt kisebb adagokat vesznek fel a méreganyagból, addig a kutyák bőségesen belakmároznak belőle. A tünetek is ennek megfelelően alakulnak ki, macskáknál fokozatosan több nap alatt, kutyáknál órák alatt létrejönnek. A szer véralvadási zavart okoz, károsítja a vérerek falát és enyhe májkárosító hatása is van. A vérerek átjárhatóságának fokozódása és a véralvadási folyamat zavara miatt az állat szervezetében kisebb-nagyobb, külső-belső vérzések alakulnak ki. Az állatok fokozatosan elgyengülnek, a szem kötőhártyája sápadttá, fehérré válik, az orrnyílásból, szájüregből, végbélnyílásból friss vér ürülhet, a bőr alatt is vérömlenyek alakulhatnak ki. A belső vérzések következtében nehezített légzés, a hasüreg térfogatának növekedése és a vérveszteség miatt idegrendszeri tünetek is létrejöhetnek (szédelgés, szemrezgés, görcsök stb.) A mérgezés tényének megállapítása a tünetek alapján és egyszerű vérvizsgálatokkal nem tartozik a nehézségek közé (vérzési és véralvadási idő). A kezelésre megvan a megfelelő ellenszer, K1 vitaminnal a méreganyag közömbösíthető. Természetesen egyéb gyógyszerek infúziók, kalcium, májtámogató gyógyszerek, antibiotikumok is szükségesek a sikeres gyógykezeléshez. Súlyos esetben a vérátömlesztés is alkalmazásra kerülhet. Ennél a betegségnél is az idő életet menthet!

429

Ezt olvasta már?

 • 2014. jan. 24. 11:29 Állati hírek
  Hatalmas műpókkal ijesztget egy kis pók
  Már 2012-ben felfedezték azt a pókfajt, ami a hálójába akadt rovarokból, falevelekből és egyéb anyagokból saját méretéhez képest óriási műpókot épít a nála nagyobb ragadozók elriasztására. A Cyclosa nevű fajba tartozó állat teljesítményét most végre sikerült filmre rögzíteni.
 • 2015. nov. 05. 07:25 Állati hírek
  Egy kutya megmentette és szájában vitte az újszülött csecsemőt
  Szaúd-Arábia egyik kisebb településén a pöcegödörbe dobott újszülöttet egy kutya kimentette, majd a szájában elvitte egy családi ház kapujáig. (video)
 • 2015. máj. 29. 10:23 Állati hírek
  Végveszélyben az arktiszi emlősök
  Az Arktisz emlőseinek bizonytalanná vált helyzetéről  számolt be az a Conservation Biology folyóiratban publikált tanulmány, amely egy nemzetközi kutatócsoport felmérését összegzi. A vizsgálat megállapította, hogy a tengeri jégtakaró fokozatosan csökkent a kérdéses időszakban. A változások miatt leginkább a jegesmedvék veszélyeztetettek.
 • 2016. jún. 22. 10:42 Állati hírek
  FÜLES cica harca az életért
  FÜLES, a hajléktalanok pártfogásában élt cica története folytatódik. Egy áldozatos állatmentőnek, Budai Lászlónak köszönhetően egyre nagyobb a felgyógyulás esélye.
 • 2015. okt. 07. 07:19 Állati hírek
  Ciánnal öltek meg elefántokat két zimbabwei nemzeti parkban
  Ciánnal öltek meg 14 elefántot az agyarukért Zimbabwéban, ahol két éve több mint 200 elefánt esett méregkeverő vadorzók áldozatául.

Segítsünk rajtuk!