Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 20., csütörtök 22:12 Jó tudni!

Rejtélyes hólyagbetegség

Az állatorvosi levelezőlisták sztárbetegsége.
Előfordul, hogy részletes és beható kutatások ellenére sem sikerül bizonyos megbetegedések háttér okait tisztázni így az elváltozásokat előidéző okok kiléte az ismeretlenség homályában marad. Egyik ilyen rejtélyes megbetegedés a macskák ismeretlen kóroktanú hólyaggyulladása. Ez a megbetegedés a húgyhólyagot és a húgycsövet érinti. A betegség megjelenése rendkívüli mértékben hasonlít a gyulladások, fertőzések, kövek és a daganatoknál tapasztalt tünetekre. Az állat nehezen vagy egyáltalán nem tud vizeletet üríteni, sokszor kevés vizeletet ürít, szokatlan helyekre pisil, és a vizelet ürítése közben fájdalmasságot tanúsít, de a has áttapintása is fájdalmas.

A vizsgálatok során nem azonosítható a kiváltó ok, hiszen nem találni hólyagköveket, a vizelet vizsgálata alapján semmi nem utal gyulladásos folyamatra, és daganat sem tárható fel a háttérben. Ennek ellenére ez az azonosíthatatlan probléma a macskák alsó húgyúti megbetegedéseinek közel 50%-át teszi ki, szemben a hólyagkövességgel, ami kb. 20 %-ban, vagy az alsó húgyúti gyulladások és fertőzések, amelyek szintén 20 %-os gyakorisággal fordulnak elő, a daganatos megbetegedések azonban csak 5% körüli előfordulási arányban jelentkeznek. A betegség főleg a fiatal felnőtt macskákban jelentkezik, idősödő macskákban inkább az előbb felsorolt húgyúti elváltozások valamelyike dominál. A nőstényekben és az ivartalanított kandúrokban az előfordulási aránya szintén magasabb. A kutatások során igazolták, hogy a hólyag falában lerakódó szénhidrát és fehérje tartalmú anyag (proteoglikán) felhalmozódása játszik szerepet a tünetek kialakulásában. A kiváltó okok között egyrészt a környezeti stresszt, amely a macskák idegi és hormonális funkció zavarait idézi elő, másrészt a macskák különleges vízivási szokásait említik, főleg száraz tápon tartott egyedeknél.

A proteoglikánok lerakodása a hólyagfalban gyulladásos folyamatokat indít meg, fájdalommal, a húgycsőben szűkületekkel jár. A csekély vízivás a vizelet koncentrálódásával és kémhatásának eltolódásával szintén elősegítik a gyulladásos és kőképződéssel járó megbetegedések létrejöttét. A betegség gyógykezelése a vízivási szokásokhoz való alkalmazkodásból (macska szökőkút) és a stressz tényezők kiküszöböléséből állnak, melyeket alacsony dózisú szintetikus morfin származékokkal lehet biztosítani, amely a fájdalomcsillapító szerepét is ellátja.

Ha a macskánk semmilyen ok nélkül mutat fájdalmas vizeletürítést, akkor ne állatorvosunkra haragudjunk, ha nem sikerül neki kézzel fogható betegséget feltárni!

422

Ezt olvasta már?

Segítsünk rajtuk!