Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 22., szombat 01:00 Jó tudni!

A kullancsok ellen - más szemszögből!

(a kép csak illusztráció)
(a kép csak illusztráció)

A tavasz eljövetelével, a jó idő beköszöntével a kullancsok feléledésével együtt az állattartókban egyre gyakrabban fogalmazódik meg a kérdés: "Mit használjak a kutyám védelmére?" A piacon rengeteg készítmény áll rendelkezésre, sőt a bőség zavara, gyakran nehezíti a megfelelő készítmény kiválasztását, sőt nem ritka a rossz választás miatti csalódás. A készítmények felsorolása helyett inkább azokat a paramétereket ismertetem, amelyekkel egy jó készítménynek rendelkeznie kell. 

Az első legfontosabb szempont a hatékonyság. A megbízható készítmények a megadott hatástartamon belül 95-99%-os élősködő mentességet garantálnak. Fontos, hogy ne csak a vérszívók megtelepedésétől védjen, hanem azokat távol, is tartsa. Ezt nevezik repellens hatásnak, ami a szer hatástartamáig folyamatosan biztosítja, hogy az élősködők elkerüljék a gazdaállatot. A másik szempont az ártalmatlanság a viselő állatra és a környezetében élő élőlényekre nézve ne legyen a szer toxikus. Manapság forgalomban levő készítmények nem okoznak enyhe mérgezési tüneteket sem a viselő állatnál sem a környezetében lévő embereknél, mivel a hatóanyagok lassan folyamatosan, kis dózisban szabadulnak fel belőlük. A szer lenyalása sem vált ki gyomor-bél rendszeri tüneteket, nem okoz hányást, hasmenést. Ez a biztonságosság vonatkozik azokra a hidegvérű élőlényekre is, amelyek például a természetes élővizekben kerülnek kapcsolatba a készítmény hatóanyagával. 

A régebbi generációs készítmények kioldódva a vízben a viselő állat közvetlen környezetében a vízi élőlények pusztulását okozhatta, ugyanúgy, mint rovarirtó permetszer felelőtlen tóba, folyóba öntése. Az újabb fejlesztésű készítmények már teljesen ártalmatlanok. A jó minőségű készítmények már víz- és időjárásállóak, akár a cseppekről akár a nyakörvekről van szó. A hatóanyag zsíroldékony, a faggyúmirigyekben raktározódik, onnan a szőrszálat bevonva és a faggyú kipréselődése révén jut a bőr felszínére. A vízállóság olyan szempontból is fontos, hogy az állat fürdethető legyen és fürdetés után se csökkenjen a hatás. A nyakörveknél alapvető tulajdonsági tényező, hogy ne akadjon fel vele az állat és ne fojtsa meg magát. A legújabb fejlesztésűek kétlépcsős biztonsági rendszerrel rendelkeznek, kis erőbehatásra már nyúlnak, nagyobbra szakadnak. Ha a vérszívó élősködők megtelepedését hatékonyan meggátoljuk, akkor az általuk terjesztett betegségeknek is elejét vehetjük. Ezek a súlyos, akár elhullással is járó megbetegedést okozhatnak. A legtöbbjük a vörösvérsejteket károsítja, de terjedőben van az agyvelőgyulladás is. Szomorú statisztika, hogy a magyar állattartók átlagosan évente 2x kezelik állatukat kullancsirtó szerekkel, ami a betegségek megelőzése, kedvenc állataink egészség megőrzése és a felelős állattartás szempontjából lesújtó adat. Ezen tulajdonságokat figyelembe véve minden állattartót arra bátorítok, hogy saját kedvencének egészsége és saját pénztárcájának kímélése végett válasszon jó és tartós hatású készítményt.

Dr. Paál Csaba

 

1453 Utoljára frissítve: 2016. május 21., szombat 09:38

Ezt olvasta már?

 • 2015. júl. 03. 06:11 Állati hírek
  A kis árva kenguru új szülőkre talált
  Makaia, a nyolc és fél hónapos Goodfellow-kúszókenguru az Adelaide-i Állatkertben maradt árván, miután az anyja leesett egy ágról. Az állatorvosok pótmamát kerestek a kicsinek, Makaiát végül egy sárgalábú szirti wallaby erszényébe csúsztatták, aki felváltva táplálta a saját kölykét és az…
 • 2015. szept. 23. 20:00 Állati hírek
  Így éli az életét Julien, a Kecskeméti Vadaskert gyűrűsfarkú makija
  Major Dorottya, a maki gondozója mesélt a zoozoo.hu portálnak arról, milyen is egy gyűrűsfarkú makit felnevelni. Julien alig pár hónapos volt, mikor pótmamájához került, azóta már több mint 3 év telt el.
 • 2015. júl. 23. 07:15 VEL-VET hírek
  A bűvös 10.000....
  10.000 sok vagy kevés, minden relativitás és számmisztika kérdése... Jelen esetben, ha azt vesszük egy éve ennyi követő még csak álomnak tűnt ...
 • 2014. jan. 22. 21:07 Állati hírek
  Átlátszó izét fogtak Új-Zélandon
  Meglepő zsákmányt fogott két új-zélandi horgász: a horog végén egy szinte teljesen átlátszó valami volt. Stewart Fraser a fiaival horgászott a Karikari-félszigettől északra, amikor a furcsa élőlény bedőlt a csalinak.
 • 2015. júl. 17. 08:02 Állati hírek
  Varjú utazott egy sas hátán
  ... a képen egy varjút láthatunk, aki egy rövid időre megpihent egy sas hátán. A szürreálisnak tűnő madárutazás főszereplője valószínűleg a személyes területére betolakodó sast igyekezett elzavarni.

Segítsünk rajtuk!