Bejelentkezés

Regisztrálás


2014. november 22., szombat 01:00 Jó tudni!

A kullancsok ellen - más szemszögből!

(a kép csak illusztráció)
(a kép csak illusztráció)

A tavasz eljövetelével, a jó idő beköszöntével a kullancsok feléledésével együtt az állattartókban egyre gyakrabban fogalmazódik meg a kérdés: "Mit használjak a kutyám védelmére?" A piacon rengeteg készítmény áll rendelkezésre, sőt a bőség zavara, gyakran nehezíti a megfelelő készítmény kiválasztását, sőt nem ritka a rossz választás miatti csalódás. A készítmények felsorolása helyett inkább azokat a paramétereket ismertetem, amelyekkel egy jó készítménynek rendelkeznie kell. 

Az első legfontosabb szempont a hatékonyság. A megbízható készítmények a megadott hatástartamon belül 95-99%-os élősködő mentességet garantálnak. Fontos, hogy ne csak a vérszívók megtelepedésétől védjen, hanem azokat távol, is tartsa. Ezt nevezik repellens hatásnak, ami a szer hatástartamáig folyamatosan biztosítja, hogy az élősködők elkerüljék a gazdaállatot. A másik szempont az ártalmatlanság a viselő állatra és a környezetében élő élőlényekre nézve ne legyen a szer toxikus. Manapság forgalomban levő készítmények nem okoznak enyhe mérgezési tüneteket sem a viselő állatnál sem a környezetében lévő embereknél, mivel a hatóanyagok lassan folyamatosan, kis dózisban szabadulnak fel belőlük. A szer lenyalása sem vált ki gyomor-bél rendszeri tüneteket, nem okoz hányást, hasmenést. Ez a biztonságosság vonatkozik azokra a hidegvérű élőlényekre is, amelyek például a természetes élővizekben kerülnek kapcsolatba a készítmény hatóanyagával. 

A régebbi generációs készítmények kioldódva a vízben a viselő állat közvetlen környezetében a vízi élőlények pusztulását okozhatta, ugyanúgy, mint rovarirtó permetszer felelőtlen tóba, folyóba öntése. Az újabb fejlesztésű készítmények már teljesen ártalmatlanok. A jó minőségű készítmények már víz- és időjárásállóak, akár a cseppekről akár a nyakörvekről van szó. A hatóanyag zsíroldékony, a faggyúmirigyekben raktározódik, onnan a szőrszálat bevonva és a faggyú kipréselődése révén jut a bőr felszínére. A vízállóság olyan szempontból is fontos, hogy az állat fürdethető legyen és fürdetés után se csökkenjen a hatás. A nyakörveknél alapvető tulajdonsági tényező, hogy ne akadjon fel vele az állat és ne fojtsa meg magát. A legújabb fejlesztésűek kétlépcsős biztonsági rendszerrel rendelkeznek, kis erőbehatásra már nyúlnak, nagyobbra szakadnak. Ha a vérszívó élősködők megtelepedését hatékonyan meggátoljuk, akkor az általuk terjesztett betegségeknek is elejét vehetjük. Ezek a súlyos, akár elhullással is járó megbetegedést okozhatnak. A legtöbbjük a vörösvérsejteket károsítja, de terjedőben van az agyvelőgyulladás is. Szomorú statisztika, hogy a magyar állattartók átlagosan évente 2x kezelik állatukat kullancsirtó szerekkel, ami a betegségek megelőzése, kedvenc állataink egészség megőrzése és a felelős állattartás szempontjából lesújtó adat. Ezen tulajdonságokat figyelembe véve minden állattartót arra bátorítok, hogy saját kedvencének egészsége és saját pénztárcájának kímélése végett válasszon jó és tartós hatású készítményt.

Dr. Paál Csaba

 

1251 Utoljára frissítve: 2016. május 21., szombat 09:38

Ezt olvasta már?

 • 2015. nov. 09. 11:42 Állati hírek
  Mesebeli tájakon élnek az izlandi lovak
  Troy Moth fotográfus körbejárta egész Izlandot, hogy megörökítse a táj szépségét és egyben azt is, hogy milyen mesebeli szépségű és nyugodt világban élnek az izlandi lovak.
 • 2015. jún. 04. 13:17 Állati hírek
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe
  Kiborgteknőst engednek a tengerbe. Ugyan megmentették az állatot, de nem tudott enni, ezért 3D-nyomtatással titán állkapcsot hoztak létre neki - akár egy cyberpunk akciófilm főszerepére is pályázhatna a teknős
 • 2015. aug. 30. 09:12 Állati hírek
  Különleges mélytengeri élőlényeket találtak a Karib-tengernél
  A Karib-tenger Puerto Rico közeli térségében a mélytengeri élővilágot derítették fel egy robotjárművel, ami rendkívül jó és éles képeket készített mindenki nagy örömére. (videó)
 • 2015. szept. 23. 07:05 Állati hírek
  Egy hétig őrizte bajba jutott barátját a hűséges kutya
  Phoebe és Tillie elválaszthatatlan barátok, mindent együtt csinálnak és megesik, hogy olykor-olykor elcsavarognak a washingtoni Vashon Island-en lévő otthonukból. Nemrég is ez történt, azonban a két kutya nem tért haza a felfedezőútjáról és a gazdájuk hiába kereste őket.
 • 2015. szept. 07. 09:48 Állati hírek
  Siri és Iris - a testvéri barátság
  Siri, a gepárd az ausztrál Taronga Western Plains Zoo "rácsai" között jött világra egyedüli kölyökként. Anyja helyett a gondozók nevelik: amikor 3-5 utód helyett csupán egy lát napviágot, a kicsit gyakran eltaszítja szülője, mivel az egykék túlélési esélye (a vadonban)…

Segítsünk rajtuk!