Bejelentkezés

Regisztrálás


Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Titkos kulcs Emlékezz rám

TÉMA: Cica - véres vizelet

Cica 2015 máj. 30 13:07 #13

A cicám beteg, 6 éves ivartalanított lány cica. Hétfô óta véres a vizelete, sokszor jár az alomra, 5 napja kapja az antibiotikumot injekcióban, de nem sok változas történt. A hólyagja az orvos szerint üres, vért vettek tôle, az eredmény jó lett. Hétfôn kell vizeletmintát vinni. Nagyon aggódom, nem-e komolyabb betegség van a háttérben. A cica viselkedése is agresszív lett. 4 cica van összesen a lakásban. Tanácsot szetetnék kérni,hogy mit csinálkak???
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Cica 2015 máj. 31 17:21 #15

Macskáknál 6 éves korban véres vizelet több okból alakulhat ki.
Az egyik leggyakoribb ok, amikor a macska felfázik és felszálló hólyaggyulladás alakulhat ki, ami pár napos célzott antibiotikumos kezeléssel megszüntethető.
Ha makacs az eset - ahogy a kolléga is kérte Önt -, hogy sterilen vett vizeletet küldjenek mikrobiológiai vizsgálatra a kórokozó meghatározása céljából.
Véres vizelet azonban kialakulhat hólyagkövesség és a vizeletképző szervrendszer daganatai miatt is. Ezeket vizeletüledék vizsgálattal, valamint vese- és hólyag ultrahang vizsgálattal kell diagnosztizálni.
Az előző gyógykezelhető, a második általában a daganat típusától és helyzetétől függően sikeres.
Véres vizelet ürítésénél azonban tisztázni kell a véralvadási státuszt is, hiszen véralvadási zavarok is okozhatnak a hólyagban vérzést, ami a vizeletet véressé teheti.
Az egyéb okok kizárása után erre is sort kell keríteni makacs esetek fennállásakor.
Macskáknál újabban igazolták, hogy stresszes környezetben tartva viszonylag gyakran alakul ki meghatározhatatlan kóroktanú hólyaggyulladás, ami stressz faktorok kiküszöbölésével és nyugtató szerek adagolásával szüntethető meg.
Ha egyéb kérdése van vele kapcsolatban, kérem jelezze.
Utolsó szerkesztés: 2015 jún. 15 13:20 Írta: Vel-Vet Admin.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Cica 2015 jún. 15 12:45 #16

Kedves Doktor Úr!
Az elõzõ levelemhez kapcsolódva, megjött a cicám vizeleteredménye. Az orvos Flatazor urinary száraztápot ajánlott, amit meg is vettem, de nem nagyon jött be a cicaknak. A cicám állapota valamivel jobb, de nem a régi. Az almot gyakran használja, valamikor rendes pisi van, valamikor kevéske. Elküldöm az eredményt, szeretném a véleményét és a tanácsát kérni. Én most vettem Royal Canin gyógytápot, nedveset is, ami kimondottan erre a struvit kristalyok és a hugyúti problémàkra van.
Mellékletek:
Utolsó szerkesztés: 2015 jún. 15 13:02 Írta: Vel-Vet Admin.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Cica 2015 jún. 15 14:02 #20

Kedves Doktor Úr!
Még annyit a témához, hogy négy cicám van, lakásban tartott benti cicák. Mind a négy mentett cica, kettõ "fiú", kettô "lány".Amint írta az elsô levelében, a stressz is kiválthat hólyaggyulladást, lehet,hogy ez a baj, sokat veszekszik a beteg cica a 7 éves fiú cicával. A fiu mindig lesi a Mancit, amikor az alomra megy, és ott õrzi. Gobdolom ez stresszt válthat ki a Manciban, ilyenkor én egybôl elküldôm a Tigit onnan. Nehéz a helyzetet kezelni. De remélem megfog gyógyulni. Én megpróbálok mindent megtenni ennek érdekében.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.

Cica leleteinek kielemzése 2015 jún. 19 08:01 #21

Tisztelt Tünde!

A leleteket átnézve és az egyéb tüneteket amiket említ, a cicának feltehetően idült hólyag gyulladása van. Ezt igazolja a gyakori vizelés és a vizelet leletében a fehérje vér,a vizelet sűrűség emelkedése és a kristályok megjelenése a vizelet üledékben.

Az ön által említett tápok ha a vizeletet savanyítják akkor megfelelőek, de ajánlatos lenne vízhajtó használata is, az alsó hugyutak fokozottabb megtisztítására is. Mivel baktérium nem tenyészett ki a vizeletéből, ennek két oka lehet:
  1. a mintavétel nem volt megfelelő, vagy
  2. gyógyszeres kezelés után történt, ami az eredményeket jelentősen befolyásolhatja.

Ha nem történt meg, szükséges lenne hasfalon keresztül steril vizeletmintát venni és azt tenyésztésre küldeni jelen állapot szerint. Ha így sem tenyészik ki belőle baktérium, akkor antibiotikumos kezelésre nem lesz szüksége a cicának.

Mivel macskáknál viszonylag gyakran előfordul az ismeretlen kóroktanú hólyag gyulladás, ezért a stressz tényezőket is figyelembe kell venni. Minden olyan faktort ami a macska feszültségét okozhatja, ki kell küszöbölni (zavaró hangok, másik macska jelenléte, gyakori vendégjárás, stb), amik a nyugalmat zavarhatják.

Ezen feszültség oldására alkalmas a cystaid tabletta alkalmazása folyamatosan. Ettől várhatóan a stresszes környezetben élő állatnál is javulás áll elő. Mivel macskánál ezek az állapotok visszatérőek lehetnek, fontos a rendszeres kontroll vizsgálat.
Nyilvános megtekintési jogosultság letiltva.
Moderátorok: dr Paál Csaba

Amennyiben hibát vagy problémát észlel a fórum működésében, jelezze azt az admin@vel-vet.net címre.

Előző hozzászólások

  • Nincs üzenet